
Aquest any el Nadal té un color especial. És més dolç i tendre que mai, l'arribada de l'Eulàlia ha estat una gran alegria. Aquests dies la llum de la seva mirada angelical il·lumina el nostre pessebre més que mai.
instants, experiències, moments, emocions
Ràdio, diari tertúlia a l'entorn de la taula.
Algunes imatges del dia: gent amb maletes cap a l'aeroport, joves i grans a les terrasses amb cafès i croissants sobre la taula acaronats pels primers rajos de sol, famílies equipades per anar a la platja a gaudir d'aquest esplèndid dia de sol, turistes que circulen amunt i avall i fan cues infinites.
Tot i les altres temperatures fa goig assaborir aquest dia en què gairebé la totalitat del país està paralitzat, la consciència de vacances és més forta que mai. La ciutat, observada des de la terrassa de casa amb una gerra d'aigua i llimona a prop, ofereix una plaent imatge d'aquest dia calmós i xafogós.
Les perspectives d'avui; escriure, contemplar, llegir, refrescar-nos, culturitzar-nos i gaudir de la inactivitat de la jornada.
Bon dia de Ferragosto i bones vacances!
La plaça de Sant Galdric estava plena de parades de verdures i hortalisses, verdes, vermelles, frondoses i fresques que seduïen i em cridaven a comprar aquests ingredients tan gustosos de la dieta mediterrània. La temptació va poder amb mi i finalment van caure al meu cistell uns tomàquets preciosos acompanyats d'uns pèsols acabats d'esgranar.
Porto dies reflexionant sobre el temps. L’expressió “No tinc temps de..” cada dia sona més en el nostre entorn. Pel carrer es corre més que mai, a la carretera sembla que tothom vagi amb pressa, al treball, no cal ni parlar-ne, la gent va darrera la feina i no l’atrapa i quan a algú li parlem de tenir cura del seu cos i dedicar-se uns minuts diaris a si mateix, comenta que li manca temps.
Ens hem d’agafar les coses amb més calma, aturar-nos i fer balanç del que realment és important per nosaltres, el nostre benestar físic i mental. Deixem a banda per uns instants la competitivitat, les corre-cuites, les hores extres... Al cap i a la fi el que realment ens acabarà portant un somriure de satisfacció serà un d’aquests bons moments interioritzats i viscuts a consciència.
L’expressió “Mens sana in corpore sano” és molt vella, i no li falta raó de ser. El fet d’estar físicament bé ens aporta molts beneficis a nivell mental, val la pena, doncs, trobar temps per tenir cura del nostre cos, menjar de forma equilibrada, fer esport i relacionar-nos amb gent que ens aporti energia positiva. Per altra banda, el fet de relaxar-nos, evadir-nos mentalment de les nostres activitats quotidianes i gaudir de les nostres aficions, ens raporta uns grans efectes a nivell físic molt importants.
Vist això caldria plantejar-nos si de debò val la pena deixar-nos arrossegar pel corrent de la manca de temps o trobar uns instants per a nosaltres que ens permetin aturar-nos i ser conscients d'on som i què volem.
Donat que ahir era el dia de la Candelera i per a mi és un dia molt especial vaig viatjar fins al poble de Punxsutawney, Pennsylvania, on es celebrava el dia de la marmota.
El ritual es celebra cada 2 de febrer en aquest llogarret al nord est de Pittsburgh. Aquí una munió de gent es troba aquest dia tant assenyalat per tal de preguntar a Phil, la marmota, sobre la durada de l’hivern.
La gent surt abrigada de casa i es dirigeix il·lusionada a Gobbler’s Knob, el petit turó on es celebra la cerimònia. Ahir l’ambient, tot i les baixes temperaturas, era càlid i es respirava molta animació.
Com és habitual la marmota va sortir puntualment de la seva llodriguera -acondicionada amb calefacció-, va mirar la seva ombra i va emetre la predicció als representants del Club de la Marmota, aleshores un d’ells la va traduir a tot el públic assistent a l’acte i la multitud va fer una gran ovació.
Si Phil veu la seva ombra, ens esperen 6 setmanes més d’hivern, si no és així, la primavera arribarà ben aviat. Ahir Phil tornà a veure la seva ombra.
Segons els habitants de Punxsutawney la marmota no s’ha equivocat mai.
Aquesta cerimònia fou mantinguda en secret fins l’any 1966 i la predicció de Phil tan sols era coneguda pel públic assistent. Des d’aleshores la peculiar predicció del temps de Phil ha esdevingut una eventualitat nacional en tots els mitjans de comunicació i Phil és ja una institució americana, que porta fent prediccions des de 1887, des d’aleshores ha vist la seva ombra en 97 ocasions.
Washington es desperta amb l’energia renovada. La Casa Blanca ha canviat de llogater, després d’un dia maratonià en què Barack Obama fou investit 44è president dels Estats Units jurant el càrrec sobre la biblia en què ho féu Abraham Lincoln.
Els americans avui es lleven avui amb el sentiment que el país ja ha començat a canviar. I aquest canvi, com és evident, també es veu reflectit en la imatge de la web de la Casa Blanca. De fet, no l’havia visitada mai, però ahir al matí abans de la investidura, em va picar la curiositat. La pàgina oferia un disseny molt clàssic: lletra tipus anglès, colors pastel, presentacions -molt treballades- de tots els seus integrants: el president Bush, la primera dama, el vice-president, el cap de gabinet, etc.
Avui he tornat a accedir a la web i lògicament la cara de Barack Obama presideix la pàgina. Així mateix l’estil és molt diferent del que tenia el seu predecessor.
Davant de tot el rebombori que s’ha generat entorn al nou president m’adono que la página web és tan sols una ínfima part de tot el que s’ha de canviar a la residencia d’Obama i al món en els mesos vinents. Per altra banda m’imagino tota la gent que ha estat treballant aquestes últimes setmanes, com formiguetes, al darrera aquesta página per tal que avui sortís puntualment actualizada.
La velocitat en què viatja la informació és trepidant i la imatge d’institucions tant importants cal que estigui al dia i internet és un canal amb un elevat pes específic. Indubtablement si no hagués estat per internet i les noves tecnologies ahir una part important del planeta no hauria pogut celebrar l’inici de l’Era Obama.
Digueu-me romàntica, conservadora, nostàlgica, el què vulgueu, però això dels llibres electrònics no m’acaba de fer el pes, tot i que reconec que ofereixen molts avantatges com ara una lectura d’alta qualitat i definició, una gran capacitat d’emmagatzematge, accessibilitat a qualsevol punt del llibre o pàgina que ens interessi, personalització del format de la lletra, creació d’anotacions, entre altres.
Hi ha algunes característiques del llibre “clàssic” que vull ressaltar i que trobo a faltar en el llibre electrònic. D’entrada l’estètica, els llibres tal i com els coneixem fins ara tenen una coberta il·lustrada que t'atreu i que fa que comencis a establir una relació amb l’obra. Aquesta relació progressa a través de l’olfacte: l’olor de nou que destil·la quan surt de la editorial o el deix ranci de pols que ens revela l’edat i les incomptables mans per les que ha passat. Els fulls blancs immaculats o els que adquireixen una tonalitat groguenca durant els anys, el tacte del paper, a voltes setinat, a voltes rude, bast i amb rugositats, són qualitats no palpables en un llibre de format electrònic i que també consoliden la nostra relació amb el volum.
I definitivament, compartir un llibre en paper és molt més agradable i àgil que deixar-ne en préstec un de format electrònic. Entenc que amb el munt d’informació personalitzada que s’hi pot guardar, allò que realment s’acabarà compartint seran adreces electròniques per obtenir i acumular més i més dades. El llibre electrònic és, en definitiva, un ordinador transportable i molt lleuger amb un processador que ens permet optimitzar la forma de lectura a través d’una pantalla que per a mi continua essent freda i distant.
Ara mateix, el llibre en forma de llibre, des del meu punt de vista, és l’únic format que permet assaborir i gaudir d’una bona lectura a la vora del mar, al mig d’un prat, a la parada del bus o en un jardí florit tot balancejant-nos i dormitant amb el brunzit de les abelles de fons.